Skip to main content

logo Tergooi logo MSB

Botdichtheidsmeting (DEXA)

Om te kijken of er sprake is van botontkalking, ook wel osteoporose genoemd, kan uw huisarts besluiten tot het aanvragen van een botdichtheidsmeting. Dit onderzoek voeren we uit met behulp van een dunne bundel röntgenstraling. De hoeveelheid röntgenstraling die voor dit onderzoek gebruikt wordt is niet schadelijk. Omdat uw botten meer van deze stralen doorlaten wanneer uw kalkgehalte is verlaagd, kunnen we op deze wijze het kalkgehalte bepalen.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek hoeft u geen speciale voorbereidingen te treffen. U mag alleen geen metalen of plastic voorwerpen in het te onderzoeken gebied dragen. Daarom wordt u verzocht zich, op de onderkleding na, te ontkleden. We adviseren vrouwen de bh uit te doen en een T-shirt aan te trekken.

Als u kort geleden een maag- en/of darmonderzoek met behulp van ‘pap’ of ‘contrast’ heeft gehad, moet dat ten minste één week geleden zijn gebeurd.

De uitslag

Via uw huisarts ontvangt u zo snel mogelijk de uitslag van het onderzoek. De resultaten van het beeldvormend onderzoek zijn door uw huisarts en de behandelend medisch specialist van Tergooi in te zien.

Wat neemt u mee?
• Het ingevulde en door u gecontroleerde aanvraagformulier, of digitale verwijzing vanuit de huisarts via ZorgDomein.
• Een geldig legitimatiebewijs.

Meer achtergrondinformatie vindt u in de folder over Botdichtheidsmeting (DEXA).

Wilt u een afspraak maken? Bel 088 753 1800